top of page

HOW TO: VERZORG JE KLEDING OP DE JUISTE MANIER

Je hebt net iets moois gekocht, maar hoe zorg je er nou voor dat jouw nieuwe item ook zo lang mogelijk mooi blijft? Je wil natuurlijk waar voor je geld en hoe langer een kledingstuk meegaat, hoe beter het is voor onze planeet. Maar hoe doe je dat nou? In deze blog geef ik je 10 simpele tips, zodat jij jaren van jouw kleding kan genieten!


1: lees het was-label

Dit is misschien wel erg voor de hand liggend.. maar toch gebeurd het vaak niet. Door het lezen van het was-label en dit ook toe te passen zorg je ervoor dat jij jouw kledingstuk op de juiste manier verzorgd. Op de juiste temperatuur wast, laat drogen en strijkt.2: zo min mogelijk wassen en wees er snel bij met vlekken

Was je kleding zo min mogelijk! Vaak is even luchten ook al voldoende. Zit er een vlek in de kleding? Behandel deze dan zo snel mogelijk en heel gericht alleen de vlek. Misschien hoef je nu niet eens je hele kledingstuk in de was te doen, maar is dit al voldoende.


3: drogen aan de frisse lucht

Ik heb niet eens een droger thuis en ik mis het ook absoluut niet! Laat jouw kleding lekker aan de frisse lucht drogen. Dit scheelt weer energie, want je zet je droger (als je die hebt) niet aan het werk en je voorkomt zo extra slijtage van het kledingstuk. Bij elke was- en droogbeurt slijt je kleding weer een beetje. Nou snap ik dat je kleding toch echt eens moet wassen... Maar het drogen kan je wel op een natuurlijke manier doen. Beter voor de planeet en jouw kledingstuk gaat zo ook langer mee, win=win!4: waar kan ik nog op letten tijdens het wassen?

Er is natuurlijk altijd een punt dat je kleding echt in de was moet, maar ook dan kan je nog op een paar dingen letten. Sorteer je was netjes op kleur, gebruik passend (natuurlijk) wasmiddel en geen wasverzachters! Was je kleding op een zo laag mogelijke temperatuur, binnenstebuiten en zorg dat alle risten dicht geritst zijn. Zo voorkom je dat de open ritsen andere kledingstukken in de was kunnen beschadigen.

5: gebruik waszakjes

Doe kledingstukken met ritsen, aparte knopen of andere details die kunnen beschadigen in een waszakje. Ook artikelen met veel polyester of andere synthetische materialen (denk aan sportkleding, bikini's ondergoed) kan je het beste in een waszakje doen speciaal tegen micropalstics. De naam zegt het al micro-plastics zijn zo klein dat je ze haast niet ziet, maar toch zijn ze er. Door het gebruik van zo'n waszak (bijvoorbeeld de Guppyfriend) kan je dit voorkomen.

Extra tip van mij, doe sokken en ondergoed ook apart in een zakje. Zo blijven jouw sokken ook netjes compleet als paar ;)


6: berg je kleding op de juiste manier op

Wat moet je nou wel en wat moet je nou niet ophangen in je kledingkast? Als simpele tip; rekbare stoffen altijd opgevouwen in je kast leggen en niet ophangen! Denk hierbij aan jersey tops, T-shirts, gebreide truien, een fijne sweater, een sportief vest... Als je deze items op zou hangen dan heb je kans dat de schouders gaan uithangen en de pasvorm verandert. Dit wil je niet toch? Dus netjes neerleggen. Bij twijfel? Ik zou zeggen altijd liggend opbergen. Heb je nou een item van ZWAAN? En wil je het zeker weten? Stuur me even een mailtje en vraag ernaar!


7: ontpluizen

Iets wat ik al erg lang eens wilde aanschaffen en een paar weken terug dan ook eindelijk heb gedaan, een kledingontpluizer aanschaffen. Ik heb er een van Philips gekocht voor ca €14 euro. En ben hier erg tevreden over. Ik heb erg veel gebreide truien. Na veel dragen ontstaan er vaak van die kleine pluizenballetjes, je kent het vast wel. Daar heb je dus zo'n handig apparaatje voor. Of deze nou de beste is? Ik zou het niet weten. Ik vind de prijs/kwaliteit verhouden prima en het apparaatje doet wat het moet doen. Zo zien mijn (gebreide)truien en sweaters er weer een stuk mooier en minder afgedragen uit.8: repareer of laat repareren

Is er iets kapot gegaan? Een knoopje van een blouse af? een scheurtje in je spijkerbroek? Ben je een beetje handig kan je natuurlijk eerst zelf kijken of je jouw kledingstuk kan repareren. (Youtube weet raad ;) als je er zelf niet uitkomt!) Maar er zijn ook nog genoeg kleermakers die vaak voor een klein bedrag jouw kledingstuk weer kunnen maken! Zie het als een hele kleine investering waardoor jij jouw kledingstuk nog wat langer kan dragen, goed voor je portemonnee, want je hoeft geen nieuw item te kopen en ook weer goed voor onze planeet!


9: laat je kleding aanpassen of upcyclen

Misschien is dit ook wel weer zo'n te voordehand liggende oplossing dat je er snel overheen kijkt. Zelfs ik, en het is nog wel iets waar ik hele dagen mee bezig ben! Ben je afgevallen bijvoorbeeld? Wist je dat je makkelijk met je net iets te grote spijkerbroeken even langs de kleermaker kan die ze voor je inneemt? Ben je gekrompen? Laat mouwlengtes innemen. Heb je een item wat je niet weg wil doen, maar wat je zo niet meer draagt? Ik heb laatst nog voor een hele lieve klant een spijkerrokjes ge-upcycled! Iets wijder en langer gemaakt met verschillende jeanspatches. Nu heeft ze een rokje dat beter past naar haar wensen en ook nog eens helemaal uniek is! Voordat je iets weg wil doen, vraag jezelf dan eerst even af of het niet nog de moeite waard is om aan te (laten) passen?!


Zo heb ik laatst een paar jeans laten innemen. Een van mijn moeder en een van mijn opa. Beide prachtige jeans maar voor mij zeker bij de taille veel te ruim. Voor €50 euro kon ik zo twee nieuwe perfect zittende spijkerbroeken aan mijn garderobe toevoegen! De kleermaker moest wel om me lachen.. Dat ik in een spijkerbroek van mijn opa rondliep! Maar hielp me er maar al te graag mee.


10: maak er iemand anders blij mee

Kan je echt niks meer met een kledingstuk omdat het gewoon niet meer past, je het echt zat bent of je style dermate veranderd is dat het gewoon niet meer bij jou en de rest van je garderobe past? Vraag eens rond bij vrienden(innen) en organiseer een kledingruilfeestje, verkoop het tweedehands zelf, via een tweedehands winkel of de lokale kringloop. Ook zijn er mooie initiatieven als bijvoorbeeld start-up drop&loop zij verzamelen oud textiel en recyclen het! Zij verzamelen ook kapotte kleding of kleding met vlekken. Kijk voor meer info en locaties even op hun site!


Ik hoop dat je iets hebt aan mijn 10 tips voor het verlengen van het leven van jouw kledingstukken! Als duurzaam bedrijf ben ik zelf ook bezig met te kijken naar wat ik kan doen. Misschien een reparatieservice opzetten voor ZWAAN kleding? Heb jij ideeën wat ik zou kunnen aanbieden als merk? Of vragen over dit onderwerp? Laat het me weten!


P.s. Mocht je het je nog afvragen: Ik noem andere merken in deze blog, omdat dit producten zijn die ik zelf gekocht heb en gebruik, dus waar ik zelf ervaring mee heb. Niet omdat ik ervoor betaald word dat ik ze noem. Geheel eerlijk en oprecht geschreven uit eigenervaring!

Comments


bottom of page