top of page

HOE IS ZWAAN ONTSTAAN?

Geloof het of niet, maar ZWAAN bestaat alweer 3,5 jaar! De tijd vliegt, dus hoog tijd om eens te vertellen hoe ik op het idee van ZWAAN kwam en waarom ik ervoor koos een eigen duurzaam merk op te richten. Want eigenlijk wilde ik iets heel anders gaan doen...


Wie, wat, waar & waarom? Hoi! Leuk dat je op mijn site terecht bent gekomen! Ik heet Lara Zwaan, van ZWAAN dus ;) Ik wist als sinds ik 13 à 14 jaar was dat ik graag mode-design wilde studeren. Dat ben ik na de middelbare school dan ook gaan doen. Ik heb in Düsseldorf gestudeerd. Niet de meest voor de hand liggende keus misschien, maar ik ben half Duits, wat het misschien alweer iets logischer maakt. In februari 2018 ben ik afgestudeerd... Het plan was om een master te gaan doen, want dat leek me heel erg leuk om te doen, me verder in mijn vak verdiepen. En ik was ook altijd diegene die het als een verstandig plan zag.
Er was echter één groot probleem! Ik kon niet kiezen, want ik vind eigenlijk alles leuk wat met mijn vak te maken heeft! Dus van een heel verstandig plan ben ik geswitcht naar een misschien iets minder verstandig plan, maar wel heel leuk!


Het is best een ding als je eenmaal bereikt hebt waar je al jaren van droomde, namelijk een mode-design opleiding afsluiten. Maar wat dan? Na wat toffe projecten kwam ik op het idee om zelf een merkje op te richten. Met het idee 'learing by doing'. Heel kleinschalig, handgemaakt en duurzaam. Dan doe ik in ieder geval iets wat ik leuk vind en ik leer er waarschijnlijk heel veel van, waren mijn gedachten.


Het duurzame aspect was voor mij eigenlijk niet perse de eerste insteek. Eigenlijk ben ik meer op de duurzame tour geraakt om mij zo te kunnen onderscheiden en de prijzen die ik hanteer beter te kunnen verklaren. Want handgemaakt in Nederland is nou eenmaal een stukje duurder dan iets laten produceren aan de andere kant van de wereld. Nadat ik mij echt wel wat meer in 'duurzaamheid' op het gebied van mode en textiel heb verdiept, was ik hiervan ook behoorlijk snel overtuigd. Eigenlijk kon het niet anders en stond ik er binnen no-time 100% achter. Het voelt toch zo veel beter om iets te maken wat op een zo duurzaam mogelijke manier tot stand is gekomen!
ZWAAN

Je zou kunnen zeggen dat er inmiddels veel veranderd is, maar aan de andere kant ook weer niet zo veel. De collecties zijn vooral een stuk uitgebreider, maar het concept is hetzelfde gebleven. Ik run ZWAAN nog steeds helemaal zelf. Ontwerp en maak elk stuk zelf met de hand in mij eigen atelier aan huis. Duurzame materialen of dat nou nog steeds GOTS gecertificeerd biologisch katoen is, Tencel of bijvoorbeeld restmaterialen, dat maakt niet uit. Elke stof waarmee ik werk ik op een eigenmanier duurzaam. Ook staat het tijdloze ontwerp nog steeds voorop. Daarom zijn de basic sweaters ook na 3,5 jaar nog steeds verkrijgbaar. Niks aan veranderd. Het tijdloze wordt ook onderstreept doordat ik bepaalde stukken gewoon terug laat komen in een nieuwe collectie! Wat als een kledingstuk goed is, is het goed. Waarom zou je het dan maar één seizoen dragen?


Kleinschalig is ZWAAN ook nog steeds! Ik hoop natuurlijk nog wel wat te groeien, maar ik geloof er wel in dat ZWAAN juist heel duurzaam is omdat het ook kleinschalig is. Ik kan op deze manier ook ONE OF A KIND of heel erg gelimiteerde stukken maken en aanbieden. Financieel niet altijd het meest aantrekkelijk, maar echt iets wat ik super leuk vind om te doen, van niets, of hele kleine restjes toch nog iets moois maken!


Ik denk dat ik mijn merk zo vrij goed, kort maar krachtig heb samengevat! Wil jij meer weten of heb je vragen aan mij? stuur gerust een mailtje ik vind het altijd leuk om jullie verder te helpen of vragen te beantwoorden!Comments


bottom of page