top of page

MADE-TO-ORDER MODE, wat is dat nou eigenlijk?

Ik schrijf vaak dat ZWAAN een made-to-order merk is, maar wat is dat eigenlijk? En hoe werkt het precies?

In deze blog leg ik het uit en geef je meteen alle voordelen!


Letterlijk betekent made-to-order dat een product pas gemaakt wordt wanneer jij het besteld. Dus geen productie op voorhand waardoor er (grote) voorraden ontstaan, maar stuk voor stuk.


Bij ZWAAN ziet dat er als volgt uit:

Natuurlijk moet ik val elk product minsten één stuk wel op voorhand maken, zodat ik het kan fotograferen en op mijn site als product kan aanbieden.. Zonder voorbeeld wordt het wel lastig om in te schatten wat jij in huis haalt. Verder werkt het zo dat ik de stof en andere materialen die ik nodig heb om een product te maken gewoon heb liggen, maar het eindproduct dus nog niet.


Hier maak ik zelf de fotos van de ALLES ANDERS deel 1 collectie. Gewoon met modellen uit de buurt en ook gewoon in Zeeland.


Bestel jij bijvoorbeeld de basic sweater in Lavender Sky in maat L? Dan ga ik daar speciaal voor jou mee aan de slag en zal hem pas maken als jij deze besteld hebt. Zo hoef ik alleen te investeren in de stof en niet ook nog in productie kosten. Die heb ik pas als ik het product zelf maak. En zo blijf ik niet zitten met grote voorraden aan sweaters of andere kleding. Ik blijf hooguit met de stof zitten, maar daar kan ik altijd weer wat anders van maken. Of als het om tijdloze items als de BASICS of terugkerende stukken in de collectie gaat dan komt de stof vanzelf wel een keer op.

Natuurlijk zijn er een paar uitzonderingen op het MADE-TO-ORDER proces bij ZWAAN. Ik heb namelijk ook twee hele leuke fysieke winkeladresjes, Moois&Meer in Middelburg en The Blind Spot in Goes, waar mijn kleding te koop is. Daarvoor maak ik natuurlijk wel een beetje voorraad. Ik werk dan echt in hele kleine oplages. Maximaal één stuk per maat en vul deze dan weer aan zodra er iets verkocht is. Er blijft natuurlijk altijd wel iets over na een collectie. Dat is niet te voorkomen. Daarom is het zo fijn dat ik vooral tijdloze stukken maak. Deze komen gewoon weer eens terug in een nieuwe collectie, of ik verkoop ze tijdens een POP-UP zoals ik afgelopen jaar 2 keer heb gedaan. Dan is het ook wel zo leuk dat ik genoeg kleding stukken heb hangen om aan jullie te laten zien!

De ONE OF A KIND stukken heb ik ook kant-en-klaar liggen. Daar heb ik er altijd maar één van en die moet ik zoals ik al eerder beschreef natuurlijk wel op de foto zetten, zodat ik deze ook op mijn site kan laten zien.

Met een beetje trots kan ik ook zeggen dat ruilen en/of retourneren bij ZWAAN echt bijna nooit voorkomt! Ik heb afgelopen jaar, 2021, maar 4 (!) bestellingen teruggekregen of geruild. Deze kledingstukken, die tot nu toe ook altijd nog helemaal netjes en nieuwe terug zijn gekomen berg ik ook netjes op en kunnen net als de andere 'mini voorraad' die ik zo opsla gewoon weer verkocht worden.
Naast dat het made-to-order principe voorkomt dat er grote overschotten ontstaan, kan ik ook iets meer rekeninghouden met de maten van jou als klant. Ben jij bijvoorbeeld extra lang of eerder petit? Of heb jij speciale (lengte)wensen voor een broek of trui bijvoorbeeld? Hele lange armen maar een normaal bovenlichaam? Je kan me altijd een berichtje sturen! Omdat ik het product toch speciaal voor jou maak kan ik met de lengtes makkelijk rekening houden! Verder houd ik natuurlijk wel de standaard patronen/maten aan die ik bij ZWAAN handhaaf, want made-to-order is dus geen 'custom made' (op maat gemaakt).

Heb jij nog vragen over hoe het made-to-order proces werkt? Is er iets niet helemaal duidelijk? Je mag me altijd een berichtje sturen (info@lzwaan.com) en dan licht ik het verder toe!
Comentários


bottom of page